Image Hosted by ImageShack.us

Dengan Nama Allah

Image Hosted by ImageShack.us Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

intro

Segala tulisan yang terdapat di laman ini ditulis oleh noirkudus sendiri. ianya ditujukan kepada SEMUA GOLONGAN dengan harapan ianya mudah difahami. jadi, bagi para SARJANA mungkin akan menganggap tulisan noirkudus ini tidak mempunyai nilai ilmiah @ nilai keintelektualan yang tinggi, akan tetapi bagi golongan yang lain mungkin ada manfaatnya insyaAllah. apa yang disampaikan di laman ini adalah daripada hati sanubari noirkudus sendiri akibat jiwa ini yang selalu bergelora untuk diluahkan segalanya LiLLaHi Taala

HakCipta

Segala tulisan dalam laman ini hakmilik peribadi Mohd Khairul Anwar Ismail untuk laman noirkudus.blogspot.com. tindakan copy paste dari laman ini perlu dikreditkan atas nama Noirkudus.blogspot.com

Penulis

NOIRKUDUS
Image Hosted by ImageShack.us noirkudus@hotmail.com
noirkudus@yahoo.co.uk

(gambar Hiasan : Allama Muhammad Iqbal)
---

why noirkudus


NOIR(FRANCE) sebutan=Nua
KUDUS(ARABIC) sebutan=Kudus
N0IR+KUDUS = Nua Kudus

masa itu emas

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-0rang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (surah Al-Asr:1-3)

calendar

archives


Image Hosted by ImageShack.us
September 2004
October 2004
November 2004
December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
November 2005
December 2005
September 2006
May 2007

Posting Terbaru

pelawat


Kepada semua pengunjung yang mengunjungi laman ini, anda bolehlah MENANDATANGAN BUKU PELAWAT yang telah disediakan tanda kita pernah bertemu, semoga pertemuan pertama ini akan membuahkan pertemuan yang seterusnya.

View My Guestbook
Sign My Guestbook

blogs

::Adli Arifin::
::Akhifaizul::
::Bahtiar::
::Boybelantik::
::Hakim::
::Hilmimadani::
::Ibnuhazam::
::Jiwarasa::
::Kelambu::
::Loper::
::Mazli Bidu::
::Mba::
::Muhtarsuhaili::
::Nasa Natrah::
::Nordin::
::Pakdi::
::Paklang::
::SahalFikri::
::Sang Awana::
::Sis aflah::
::Syarief::
::Syarifah Salwa::
::TajamFikir::
::tokjanggut::
::tokrimau::
::umminida::
::Zaiman Mansor::
Untuk tambahkan link anda : ::CLICK HERE::

links

EMEL
::Hotmail::
::Yahoo mail::
---
ENJIN CARIAN
::Yahoo::
::Google::
---
BERITA MALAYSIA
::Utusan Malaysia::
::Berita Harian::
::Harian Metro::
::The Star::
::TheSun::
::NSTP::
::harakah::
::Sinchew::
::BERNAMA::
::free anwar::
::malaysiakini::
::Malaysia Today::
---
BERITA INDONESIA
::Jakarta Post::
::Jawa Post::
::Kompas::
::Hariansib::
::Achehnese::
::Achehkita::
::Detik::
::EraMuslim::
::Endonesia::
::Republika::
::Modus::
::Gatra::
::Hidayatullah::
::Sabili::
---
BERITA ANTARABANGSA
::Al-Ayyam::
::Economist::
::Arab News::
::Worldnews::
::Far Eastern::
::Muslim Media::
::KavkazCenter::
::alJazeera.com::
::Time Magazine::
::New York Times::
::Arab World News::
::The Times of India::
::The Jerusalem Post::
::alJazeera.net (english)::
::alJazeera.net (Arabic)::
::Albuquerque Journal::
::Guardian Unlimited::
::The Courier-Mail::
::Herald Tribune::
::Al-Quds Daily::
::Japan Times::
::Daily Mirror::
::China Daily::
::Startribune::
::BBC News::
::Asia Daily::
::Reuters::
::MSNBC::
::CNN::
::AFP::
::AP::
---
ISLAM
::Pusat Informasi Palestin::
::Islam The Modern Religion::
::Islamic Awareness::
::Islamic Awakening::
::The True Religion::
::Islamic Academy::
::Answering Islam::
::Light of Life::
::Qur'anic Studies::
::Islam Online::
::al-ahkam.net::
::Load-Islam::
::Islamway::
::Raudhah::
::MyQuran::
::artislamic::
::alajeeb.com::
::Ummah.com::
::ISNET::
::JIHAD::
---
NGO/Institusi
::ABIM::
::MISG-ABIM::
::PKPIM::
::PUM::
::JIM::
::JUST::
::SISMA::
---
LAIN-LAIN
::Merriam-Webster Dictionary::
::Wikipedia Encyclopedia::
::GengJurnal::
::Shitokai::

solat time

search in the holy qur'an

Search in the Holy Quran
Search keyword:
in

search in the hadith

Search in the Hadith
Search keyword:
in

Tell me about...


Answers, not links

Mencari di Google

Mencari di Laman ini

SEARCH THIS SITE
OR
THE WEB
powered by FreeFind

Site search Web search

hit counter


VISITORS SINCE
21 SEPTEMBER 2004
free hit counter
online

tell a friend

Free Tell A Friend from Bravenet.com Free Tell A Friend from Bravenet.com

Copyrights

(C) Copyright Reserved
(C) Hakcipta terpelihara
noirkudus 2004-2005

Thursday, September 23, 2004

Change To Islamic Insurance or Takaful

CHANGE TO ISLAMIC INSURANCE OR TAKAFUL

hari in noirkudus sgt sibuk dari pagi sampai ke petang...masa terluang ini diambil untuk menghadap komputer seketika. tengah hari tadi noirkudus telah mengadakan appointment dengan Datuk Ahmad Tajuddin bertempat di rumahnya di Taman Tun Dr Ismail. appointment ini adalah untuk menyempurnakan tugasan dalam subjek islamic banking and takafful dengan mengadakan sedikit interview. Beliau merupakan orang yang sangat berpengalaman dalam industri perbankan di malaysia. sekarang memegang jawatan sebagai salah seorang Lembaga Pengarah bank Islam Malaysia Berhad, dan juga merupakan lembaga pengarah di beberapa bank di negara luar. beliau juga merupakan bekas naib presiden persekutuan Bank islam antarabangsa.

banyak yang noirkudus dapat manfaat daripada pertemuan ini. ye lah dalam situasi kita sekarang sebagai pelajar siapalah kalau hendak dibandingkan dengan orang yang telah lama berkecimpung. mungkin itulah pengajaran yang diperoleh hari ini, iaitu banyak perkara yang tidak kita perolehi di dalam bilik kuliah tetapi kita dapat perolehi daripada luar bilik kuliah deperti dengan mengadakan research, temuramah dan sebagainya.

topicnya adalah berkaitan dengan general takaful product di malaysia. untuk pengetahuan terdapat 2 jenis takaful iaitu 1)Family takaful business 2)General Takaful business. panjang pula kalau hendak diterangkan di sini.

noirkudus ini pun bukannya orang yang pakar dalam bidang ini. jika tidak kerana semester ini mengambil subjek islamic banking and takaful, tentunya noirkudus juga jahil dalam bidang takaful.

di malaysia, takaful masih tidak popular kalau hendak dibandingkan dengan insurance konvensional yang lain. terdapat 4 takaful operator yang beroperasi di malaysia (mestilah registered takaful operator)

1) Takaful Malaysia
2) Takaful Nasional
3) Takaful Ikhlas
4) Maybank takaful

di malaysia cuma ada 4 takaful ini sahaja yang dikatakan HALAL. noirkudus pun dulu sebelum mengambil subjek islamic banking and takaful, tidak pernah tahu tentang kewujudan takaful ini, dan tentunya dulu noirkudus tidak tahu adanya insuran yang HALAL dan HARAM.

dulu noirkudus cuma biasa dengar tentang KURNIA insurans, ING Insurans, P&O Insurans, AmInsurans dan banyak lagi. untuk pengetahuan semua ape yang noirkudus tahu di malaysia ini sahaja terdapat 200 syarikat insurans konvensional.

tapi betul ker ade insurans yang halal dan haram ni??
selepas belajar islamic banking and takaful. baru noirkudus tahu rupanya.

di malaysia, pada tahun 1972, Majlis Fatwa Kebangsaan pernah mengishtiharkan bahawa sistem insuran konvensional yang terdapat di malaysia adalah HARAM terutama life insuran kerana ada unsur2 riba(interest), gharar (uncertainty), and maisir (gambling).

tahun 1976, persidangan Antarabangsa yang pertama dalam Islamic ekonomi yang diadakan di Makkah, Saudi Arabia juga mengatakan : commercial insurance yang diamalkan sekaranag tidak bersesuaian dengan peraturan Islam dan ia tidak diterima"

tahun 1985, Islamic Fiqh Academi Jeddah juga mengeluarkan fatwa yang sama- not conform to Islamic principle.

sekarang ni noirkudus sudah menukar insurans kereta kepada Takaful Malaysia. dan juga sahabat2 yang lain juga boleh mencontohi.

pertemuan hari ini dengan Datuk Ahmad Tajuddin sangat bermakna. banyak perkara baru yang diperolehi.

banyak lagi yang noirkudus nak cerita pasal takaful terutama sekalai apa yang dapat pada hari ini, tapi mungkin pada edisi khas nanti yer... tunggulah... jengjengjeng.

petang tadi pulak gi rumah Bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Hashim Yahya. seronok juga petang ni. banyak juga bertukar2 ilmu. ye lah kan, kita ni bila tengok muka ulamak jadi sejuk ajer hati ni. noirkudus juga bercita-cita nak jadi ulamak suatu hari nanti, juga bercita2 nak jadi pakar ekonomi dan juga nak jadi pakar perundangan negara. mana satu yer agaknya nak jadi ni, sumenya noirkudus nak jadi. tapi takpe kan, yang penting noirkudus nak belajar ilmu tinggi2 sehinggalah samapai ke liang lahad. takkan pecah punye kepala otak ni.

Datuk Hashim Yahya sekarang ni merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah di Bank Rakyat. memang hari ini noirkudus sangat bertuah. dalam masa satu hari sahaja noirkudus dah jumpa 2 orang yang hebat di negara kita ini. noirkudus memang bercita2 nak jadi seorang yang hebat. menjadi lebih hebat daripada mereka. apa yang noirkudus belajar daripada kecik, kalau kita nak jadi seorang yang hebat, kita juga mestilah selalu berjumpa dengan orang2 yang hebat. betul kan??

cukuplah setakat ini. hari ni macam nama hari bank pulak. satu jumpa CEO bank Islam Malaysia Berhad, satu lagi jumpa Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Rakyat pulak.

Comments: Post a Comment
| Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com Noirkudus dreamt at 10:10 PM