Image Hosted by ImageShack.us

Dengan Nama Allah

Image Hosted by ImageShack.us Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

intro

Segala tulisan yang terdapat di laman ini ditulis oleh noirkudus sendiri. ianya ditujukan kepada SEMUA GOLONGAN dengan harapan ianya mudah difahami. jadi, bagi para SARJANA mungkin akan menganggap tulisan noirkudus ini tidak mempunyai nilai ilmiah @ nilai keintelektualan yang tinggi, akan tetapi bagi golongan yang lain mungkin ada manfaatnya insyaAllah. apa yang disampaikan di laman ini adalah daripada hati sanubari noirkudus sendiri akibat jiwa ini yang selalu bergelora untuk diluahkan segalanya LiLLaHi Taala

HakCipta

Segala tulisan dalam laman ini hakmilik peribadi Mohd Khairul Anwar Ismail untuk laman noirkudus.blogspot.com. tindakan copy paste dari laman ini perlu dikreditkan atas nama Noirkudus.blogspot.com

Penulis

NOIRKUDUS
Image Hosted by ImageShack.us noirkudus@hotmail.com
noirkudus@yahoo.co.uk

(gambar Hiasan : Allama Muhammad Iqbal)
---

why noirkudus


NOIR(FRANCE) sebutan=Nua
KUDUS(ARABIC) sebutan=Kudus
N0IR+KUDUS = Nua Kudus

masa itu emas

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-0rang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (surah Al-Asr:1-3)

calendar

archives


Image Hosted by ImageShack.us
September 2004
October 2004
November 2004
December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
November 2005
December 2005
September 2006
May 2007

Posting Terbaru

pelawat


Kepada semua pengunjung yang mengunjungi laman ini, anda bolehlah MENANDATANGAN BUKU PELAWAT yang telah disediakan tanda kita pernah bertemu, semoga pertemuan pertama ini akan membuahkan pertemuan yang seterusnya.

View My Guestbook
Sign My Guestbook

blogs

::Adli Arifin::
::Akhifaizul::
::Bahtiar::
::Boybelantik::
::Hakim::
::Hilmimadani::
::Ibnuhazam::
::Jiwarasa::
::Kelambu::
::Loper::
::Mazli Bidu::
::Mba::
::Muhtarsuhaili::
::Nasa Natrah::
::Nordin::
::Pakdi::
::Paklang::
::SahalFikri::
::Sang Awana::
::Sis aflah::
::Syarief::
::Syarifah Salwa::
::TajamFikir::
::tokjanggut::
::tokrimau::
::umminida::
::Zaiman Mansor::
Untuk tambahkan link anda : ::CLICK HERE::

links

EMEL
::Hotmail::
::Yahoo mail::
---
ENJIN CARIAN
::Yahoo::
::Google::
---
BERITA MALAYSIA
::Utusan Malaysia::
::Berita Harian::
::Harian Metro::
::The Star::
::TheSun::
::NSTP::
::harakah::
::Sinchew::
::BERNAMA::
::free anwar::
::malaysiakini::
::Malaysia Today::
---
BERITA INDONESIA
::Jakarta Post::
::Jawa Post::
::Kompas::
::Hariansib::
::Achehnese::
::Achehkita::
::Detik::
::EraMuslim::
::Endonesia::
::Republika::
::Modus::
::Gatra::
::Hidayatullah::
::Sabili::
---
BERITA ANTARABANGSA
::Al-Ayyam::
::Economist::
::Arab News::
::Worldnews::
::Far Eastern::
::Muslim Media::
::KavkazCenter::
::alJazeera.com::
::Time Magazine::
::New York Times::
::Arab World News::
::The Times of India::
::The Jerusalem Post::
::alJazeera.net (english)::
::alJazeera.net (Arabic)::
::Albuquerque Journal::
::Guardian Unlimited::
::The Courier-Mail::
::Herald Tribune::
::Al-Quds Daily::
::Japan Times::
::Daily Mirror::
::China Daily::
::Startribune::
::BBC News::
::Asia Daily::
::Reuters::
::MSNBC::
::CNN::
::AFP::
::AP::
---
ISLAM
::Pusat Informasi Palestin::
::Islam The Modern Religion::
::Islamic Awareness::
::Islamic Awakening::
::The True Religion::
::Islamic Academy::
::Answering Islam::
::Light of Life::
::Qur'anic Studies::
::Islam Online::
::al-ahkam.net::
::Load-Islam::
::Islamway::
::Raudhah::
::MyQuran::
::artislamic::
::alajeeb.com::
::Ummah.com::
::ISNET::
::JIHAD::
---
NGO/Institusi
::ABIM::
::MISG-ABIM::
::PKPIM::
::PUM::
::JIM::
::JUST::
::SISMA::
---
LAIN-LAIN
::Merriam-Webster Dictionary::
::Wikipedia Encyclopedia::
::GengJurnal::
::Shitokai::

solat time

search in the holy qur'an

Search in the Holy Quran
Search keyword:
in

search in the hadith

Search in the Hadith
Search keyword:
in

Tell me about...


Answers, not links

Mencari di Google

Mencari di Laman ini

SEARCH THIS SITE
OR
THE WEB
powered by FreeFind

Site search Web search

hit counter


VISITORS SINCE
21 SEPTEMBER 2004
free hit counter
online

tell a friend

Free Tell A Friend from Bravenet.com Free Tell A Friend from Bravenet.com

Copyrights

(C) Copyright Reserved
(C) Hakcipta terpelihara
noirkudus 2004-2005

Thursday, November 11, 2004

Menjana Generasi Qur'ani

MENJANA GENERASI QUR'AN YANG ISTIMEWA (JIL AL-QUR'AN AL-FARID) SEPERTI GENERASI PERTAMA ISLAM YANG DIBENTUK OLEH RASULULLAH

Ramadhan berada di penghujungnya...jika sehari di bulan Ramadhan ini kita membaca satu juzu' al-Qur'an, bukankah dalam masa satu bulan akan khatam al-qur'an itu. itu mengikut logik jikalau perkiraannya begitu.

mungkin ramai yang mencapai perkiraan seperti di atas dan mampu untuk khatam sekali dalam bulan Ramadhan... inilah satu-satunya bulan dalam setahun yang mana kebanyakan umat Islam mampu mencapainya...kerana dalam bulan lain susah juga hendak membaca al-Qur'an...

akan tetapi ianya hanya baca sekadar dibaca yang mana tiada penghayatan dan pemahaman tentang isi al-qur'an itu sendiri.

al-qur'an ialah mukjizat nabi muhammad saw yang akan kekal sehingga hari qiamat yang diturunkan kepada umat muhammad sebagai petunjuk@pedoman kepada umatnya.

Inna Nahnu Nazzalnazzikra wa inna lahu lahafizun

Maksudnya : sesungguhnya kamilah yang menurunkan al-Qur'an dan sesungguhnya kamilah yang menjaganya. (al-Hijr : 9)

malam akhir ramadhan ini biasa diadakan majlis khatam quran sama ada dilakukan di masjid, surau, sekolah, rumah dan di mana-mana sahaja. ianya mungkin juga bagus kerana kebiasaannya keterlibatan adalah daripada golongan muda. ini boleh merupakan pendedahan bagi mereka mendekati al-qur'an. tetapi sejauh mana pendedahan itu diberikan??

telah kita ketahui bahawa GENERASI TERBAIK IALAH GENERASI PARA SAHABAT yang telah dididik oleh Rasulullah. kemudian generasi tabi' dan kemudian tabi' tabi'in dan seterusnya.

generasi sahabat ini dipanggil sebagai GENERASI QURAN YANG ISTIMEWA (JIL AL-QUR'AN AL FARID)

bagaimana kehebatan generasi sahabat terserlah??sehingga dipanggil generasi terbaik, generasi istimewa??
kehebatan mereka terserlah disebabkan mereka membaca al-Quran bukan setakat membaca, bukan juga sekadar menelitinya, dan bukan juga sekadar merasai dan menikmatinya akan tetapi mereka membaca al-Qur'an untuk melaksanakan segala perintah Allah yang terkandung di dalamnya.

dahsyat bagi kita yang berada di dalam dunia sekarang ini yang mana kita rasa tidak mampu untuk melakukan seperti itu. usah dikatakan dibaca untuk melaksanakan perintah al-quran bahkan untuk merasai dan menikmatinya juga belum lagi tercapai maqam itu.

itulah sebabnya kita tidak perlu lagi untuk merasa hairan bagaimana Islam dapat mengubah mereka daripada zaman jahiliah kepada zaman kegemilangan, daripada kesesatan kepada kebenaran, daripada perhambaan sesama manusia kepada perhambaan kepada Allah. begitulah al-quran yang membina peradaban umat.

tidak hairan jugalah jika pada waktu generasi sahabat dulu apabila turunnya ayat al-quran yang memerintahkan pengharaman arak, mereka boleh terus meninggalkan arak.

wahai orang-orang yang beriman, Sesungguhnya arak, judi, berhala, dan undian adalah kotor dari perbuatan syaitan (al-Maidah 90-91)

bagaimana mereka boleh meninggalkan arak sedangkan ketika zaman jahiliah mereka inilah kaki minum yang sangat kuat. satu hari berapa tempayan arak yang mesti dihabiskan. saidina umar al-khattab juga merupakan salah seorang daripada mereka.

pengharaman arak dilakukan secara berperingkat (al-isra': 106) sehinggalah pada peringkat pengharaman secara total (al-maidah 90-91) mereka meninggalkannya secara total juga termasuk Umar al-khattab yang akhirnya memecahkan tempayan-tempayan arak miliknya.

tidak hairan juga jika diperintahkan solat 5 waktu mereka boleh mengerjakannya, malah jika dalam peristiwa Isra' Mi'raj nabi Muhammad menerima pensyariatan awal sebanyak 50 rakaat pun, tidak mustahil juga mereka akan melaksanakannya. ini kerana al-quran dibaca untuk melaksanakan perintah yang terkandung di dalamnya.

tidak hairan juga apabila jihad menentang golongan kuffar diperintahkan mereka terus mengangkat pedang melawan tentera kafir walaupun bilangan mereka sangat sedikit dan kurangnya kelengkapan perang.

tidak hairan juga apabila ayat tentang sedekah diturunkan, mereka terus berlumba-lumba menginfakkan segala harta yang mereka sayangi.

itu baru sebahagian daripada contoh...cuba fikirkan, bagaimana sampai begitu hebat sekali generasi sahabat menerima al-quran dan melaksanakan perintahnya.

cuba dibandingkan dengan ZAMAN SEKARANG PULA.

amat hairan sekali ramai yang tidak mengerjakan sembahyang sedangkan di dalam al-quran terang-terangan mengatakan sembahyang itu wajib, malah pensyariatannya hanya 5 KALI SEHARI SEMALAM, susah sangat ker?? hairan bukan??.

amat hairan sekali apabila ramai yang tidak mengeluarkan zakat sedangkan perintah al-quran mengatakan zakat itu wajib. zakat hanya diperintahkan serendah 2.5% daripada harta. banyak sangat ker?? hairan bukan??

amat hairan sekali ramai yang mempercayai kata-kata ASTORA JABAT apabila ramai tidak memakai tudung sedangkan al-Quran mengatakan memakai tudung itu wajib (surah an-Nur ayat 31), malah ramai yang mendedahkan aurat, terbuka sana sini, terdedah sana sini. orang miskin yang menutup aurat lebih kaya daripada orang kaya yang tidak menutup aurat. susah sangat ke?? hairan bukan??

amat hairan sekali kerana umat Islam sanggup bersekongkol dengan orang kafir sehinggakan membawa kepada porak-perandanya umat Islam sedangkan al-quran menyuruh kita menentang orang kafir untuk mempertahankan agama Allah ini.

amat hairan sekali kerana ramai yang meminum arak, malah di negara Islam yang berkonsepkan Islam hadhari ini mempunyai kilang arak terbesar di asia tenggara sedangkan al-quran mengharamkan arak.

malah bukan setakat orang yang meminum arak diharamkan bahkan 10 golongan lain yang berkaitan arak juga diharamkan (1) yang memerasnya, (2) yang minta diperaskannya,(3) yang meminumnya, (4) yang membawanya, (5) yang minta dihantarinya, (6) yang menuangkannya, (7) yang menjualnya, (8) yang makan harganya, (9) yang membelinya,(10) yang minta dibelikannya (riwayat Tirmizi dan Ibnu Majah)

ini bermakna yang memberikan lesen juga termasuk dalam kategori...
siapa yang memberi lesen kepada kilang-kilang arak???

dan amat hairan sekali terdapat umat Islam yang berjudi dan lebih menghairankan di negara Islam Hadhari ini terdapatnya tempat perjudian judi yang terbesar di asia tenggara, sedangkan al-quran mengharamkan segala bentuk perjudian.

wahai orang-orang yang beriman, Sesungguhnya arak, judi, berhala, dan undian adalah kotor dari perbuatan syaitan (al-Maidah 90-91)

begitulah banyak perbezaan antara generasi sahabat dengan generasi sekarang. generasi sahabat al-qur'an itu sebati dengan jiwa mereka, bukan setakat difahami maknanya bahkan segala arahannya dijunjung.

begitulah generasi sahabat, merupakan generasi yang sangat hebat sehinggakan Allah mengiktiraf kehebatan mereka di dalam alquran. mereka inilah yang dikenali sebagai JILUL QURANUL FARID (GENERASI AL-QUR'AN YANG ISTIMEWA)

Kamu adalah sebaik-baik umat yang dikeluarkan kepada manusia, menyeru kepada kebaikan dan melarang kemungkaran, serta beriman kepada Allah (ali-imran: 110)

ayat ini ditujukan kepada umat Muhammad sebagai sebaik-baik umat tetapi lebih khusus lagi generasi sahabat.

andaikata jika generasi sekarang dapat dibentuk menjadi GENERASI QUR'ANI seperti generasi sahabat...alangkah KECILNYA GEORGE W BUSH DAN AMERIKA ITU UNTUK DITENTANG DAN DIPERANGI atas nama Islam di bawah kalimah La ilaha illallah. akan tetapi hakikat zaman sekarang, umat islam itu sendiri yang tidak mengamalkan isi al-quran itu sendiri yang mana di situlah terkandungnya ajaran Islam, yang akhirnya Islam itu kelihatan lemah.

rahsianya cukup mudah...baca al-quran, hayati serta fahami isinya, kemudian laksanakan perintah yang terkandung di dalamnya, maka kita akan menjadi generasi qur'ani yang hebat sepertimana generasi sahabat.

sedangkan generasi sekarang tidak lagi menjadikan al-quran sebagai panduan@pedoman malah kebanyakannya sudah jauh dari al-quran.

malah...apa yang lebih dirisaukan ialah, apakah generasi yang akan datang ini akan mengenali al-quran?? jika al-quran itupun sudah tidak dikenali, apatah lagi mahu menjadi GENERASI QUR'ANI.

Wallahu A'lam

Comments: Post a Comment
| Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com Noirkudus dreamt at 8:31 AM