Image Hosted by ImageShack.us

Dengan Nama Allah

Image Hosted by ImageShack.us Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

intro

Segala tulisan yang terdapat di laman ini ditulis oleh noirkudus sendiri. ianya ditujukan kepada SEMUA GOLONGAN dengan harapan ianya mudah difahami. jadi, bagi para SARJANA mungkin akan menganggap tulisan noirkudus ini tidak mempunyai nilai ilmiah @ nilai keintelektualan yang tinggi, akan tetapi bagi golongan yang lain mungkin ada manfaatnya insyaAllah. apa yang disampaikan di laman ini adalah daripada hati sanubari noirkudus sendiri akibat jiwa ini yang selalu bergelora untuk diluahkan segalanya LiLLaHi Taala

HakCipta

Segala tulisan dalam laman ini hakmilik peribadi Mohd Khairul Anwar Ismail untuk laman noirkudus.blogspot.com. tindakan copy paste dari laman ini perlu dikreditkan atas nama Noirkudus.blogspot.com

Penulis

NOIRKUDUS
Image Hosted by ImageShack.us noirkudus@hotmail.com
noirkudus@yahoo.co.uk

(gambar Hiasan : Allama Muhammad Iqbal)
---

why noirkudus


NOIR(FRANCE) sebutan=Nua
KUDUS(ARABIC) sebutan=Kudus
N0IR+KUDUS = Nua Kudus

masa itu emas

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-0rang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (surah Al-Asr:1-3)

calendar

archives


Image Hosted by ImageShack.us
September 2004
October 2004
November 2004
December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
November 2005
December 2005
September 2006
May 2007

Posting Terbaru

pelawat


Kepada semua pengunjung yang mengunjungi laman ini, anda bolehlah MENANDATANGAN BUKU PELAWAT yang telah disediakan tanda kita pernah bertemu, semoga pertemuan pertama ini akan membuahkan pertemuan yang seterusnya.

View My Guestbook
Sign My Guestbook

blogs

::Adli Arifin::
::Akhifaizul::
::Bahtiar::
::Boybelantik::
::Hakim::
::Hilmimadani::
::Ibnuhazam::
::Jiwarasa::
::Kelambu::
::Loper::
::Mazli Bidu::
::Mba::
::Muhtarsuhaili::
::Nasa Natrah::
::Nordin::
::Pakdi::
::Paklang::
::SahalFikri::
::Sang Awana::
::Sis aflah::
::Syarief::
::Syarifah Salwa::
::TajamFikir::
::tokjanggut::
::tokrimau::
::umminida::
::Zaiman Mansor::
Untuk tambahkan link anda : ::CLICK HERE::

links

EMEL
::Hotmail::
::Yahoo mail::
---
ENJIN CARIAN
::Yahoo::
::Google::
---
BERITA MALAYSIA
::Utusan Malaysia::
::Berita Harian::
::Harian Metro::
::The Star::
::TheSun::
::NSTP::
::harakah::
::Sinchew::
::BERNAMA::
::free anwar::
::malaysiakini::
::Malaysia Today::
---
BERITA INDONESIA
::Jakarta Post::
::Jawa Post::
::Kompas::
::Hariansib::
::Achehnese::
::Achehkita::
::Detik::
::EraMuslim::
::Endonesia::
::Republika::
::Modus::
::Gatra::
::Hidayatullah::
::Sabili::
---
BERITA ANTARABANGSA
::Al-Ayyam::
::Economist::
::Arab News::
::Worldnews::
::Far Eastern::
::Muslim Media::
::KavkazCenter::
::alJazeera.com::
::Time Magazine::
::New York Times::
::Arab World News::
::The Times of India::
::The Jerusalem Post::
::alJazeera.net (english)::
::alJazeera.net (Arabic)::
::Albuquerque Journal::
::Guardian Unlimited::
::The Courier-Mail::
::Herald Tribune::
::Al-Quds Daily::
::Japan Times::
::Daily Mirror::
::China Daily::
::Startribune::
::BBC News::
::Asia Daily::
::Reuters::
::MSNBC::
::CNN::
::AFP::
::AP::
---
ISLAM
::Pusat Informasi Palestin::
::Islam The Modern Religion::
::Islamic Awareness::
::Islamic Awakening::
::The True Religion::
::Islamic Academy::
::Answering Islam::
::Light of Life::
::Qur'anic Studies::
::Islam Online::
::al-ahkam.net::
::Load-Islam::
::Islamway::
::Raudhah::
::MyQuran::
::artislamic::
::alajeeb.com::
::Ummah.com::
::ISNET::
::JIHAD::
---
NGO/Institusi
::ABIM::
::MISG-ABIM::
::PKPIM::
::PUM::
::JIM::
::JUST::
::SISMA::
---
LAIN-LAIN
::Merriam-Webster Dictionary::
::Wikipedia Encyclopedia::
::GengJurnal::
::Shitokai::

solat time

search in the holy qur'an

Search in the Holy Quran
Search keyword:
in

search in the hadith

Search in the Hadith
Search keyword:
in

Tell me about...


Answers, not links

Mencari di Google

Mencari di Laman ini

SEARCH THIS SITE
OR
THE WEB
powered by FreeFind

Site search Web search

hit counter


VISITORS SINCE
21 SEPTEMBER 2004
free hit counter
online

tell a friend

Free Tell A Friend from Bravenet.com Free Tell A Friend from Bravenet.com

Copyrights

(C) Copyright Reserved
(C) Hakcipta terpelihara
noirkudus 2004-2005

Monday, March 14, 2005

Salam Satu Benua Satu Bangsa Satu Agama

SALAM SATU BENUA, SATU BANGSA, SATU AGAMA
menemui sahabatku daripada Indonesia, terutama bagi sahabat seagama dan serumpun bangsa denganku, tulisan noirkudus pada kali ini adalah respon daripada hasil penulisan noirkudus bertarikh 7 Mac 2005 yang bertajuk "Malaysia Besar kepala?" alhamdulillah, rupa-rupanya pembaca blog noirkudus ini bukanlah orang yang rendah emosinya, bukanlah orang yang rendah standardnya kerana walaupun emosi tetap membelenggu seluruh dirinya, namun ia tetap mampu dikawal demi kebaikan bersama.

noirkudus yakin dengan tulisan noirkudus "Malaysia besar kepala??" tersebut bukanlah berlandaskan emosi, seperti mana rakyat indonesia telah zahirkan dengan mengadakan reformasi, demonstrasi dan sebagainya. cuma sedikit penyataan kekesalan akibat tindakan seperti itu yang mengeruhkan imej negara dan agama.

ya...memang noirkudus bukanlah seorang emosional, noirkudus tidak pernah memikirkan jalan mengadakan tunjuk perasaan semata-mata ingin meluahkan perasaan tidak berpuas hati tersebut. tapi ada jalan penyelesaian yang lain.

buat sahabatku terutama yang telah mencatatkan beberapa komen di dalam ruangan komen di bawah : buat BAHTIAR, buat LOPER (noirkudus tidak tahu apakah ini namamu?), buat TRIA, buat DONI HAN (tolong tinggalkan email atau website) dan juga MUHAMMAD RIVAI ANDARGINI. tahniah kerana penyataanmu menunjukkan kamu semua memang mempunyai sensitiviti yang mendalam terhadap masalah seperti ini apatah lagi ia melibatkan dua buah negara sama bangsa dan sama majoriti agama atau dalam bahasa indonesianya kalian semua sebut "dua buah negara moyaritas muslim"

noirkudus teringat satu hadis yang berbunyi "Hubbul Wathon minal Iman" yang bermaksud "Cintakan Negara adalah sebahagian Iman"... ya... memang benar cintakan negara adalah sebahagian daripada fitrah ataupun naluri semulajadi manusia, sejak zaman berzaman lagi. tapi jika bertembung dua buah negara yang benar-benar dua buah negara Islam, terjadinya perselisihan, apakah kita boleh berperang, bersengketa membuta, saling berbunuhan semata-mata kerana negara yang kita dokong, semata-mata negara yang kita taksub dengan membelakangkan agama.

Oh tidak, kemaslahatan agama itu lebih tinggi nilainya berbanding negara. manusia memang boleh menentukan sempadan negara atau wilayah, namun agama tiada sempadan, muslim di kutub utara dengan muslim di kutub selatan walaupun jauh seorang di hujung dunia belah utara dan seorang lagi juga berada jauh nun di sana, di hujung dunia sebelah selatan pula, kita tetap bersaudara, tetap satu darah, tetap satu daging, darah yang mengalir ini ialah darah Islam. walaupun kita berbeza negara mahupun bangsa, agama tetap tidak berbeza.... "Oh aku darah Jawa engkau darah melayu melaka, haram bagi engkau menjejak kaki di tanah jawa ini, sekali berbeza tetap berbeza, sehingga kiamat berbeza"... tidak, bukan begini.

noirkudus teringat beberapa rangkap puisi sasterawan Negara Usman awang, yang bertajuk "SALAM BENUA"

mereka memisahkan kita
pasport
visa
wilayah
segala tembok nama
mereka merompak kita dengan undang-undangnya
peluru dikirim dalam bungkusan dollarnya
kita dipaksa memilih salah satu
dan kita mesti memilihnya
tiada jalan lain

telah saudara pilih senapang dan peluru
banyak pemimpin memilih dollarnya
untuk ini saudara membasahi baju
rumput-darah sungai-darah
tangis anak-anak
darah rakyat tertindas


sebelum kejatuhan kerajaan Turki Uthmaniah pada tahun 1924, semua negara islam dan umat Islam berada di bawah satu wilayah kekhalifahan, umat islam walau di mana negara sekalipun tetap di bawah satu khalifah islam, tiada sempadan negara, tapi hanyalah sebagai "SATU UMAT"

tapi sekarang ini, proses penyempadanan negara merupakan satu strategi melemahkan umat Islam dan memecahkan orang Islam daripada "satu umat @ umat yang satu" kepada "beberapa umat". aku umat Indonesia engkau umat malaysia, aku umat syria engkau umat Lubnan, aku umat Iraq engkau umat kuwait, aku umat Jordan engkau umat Mesir dan sebagainya. malah dalam satu-satu umat itu pula terpecah lagi kepada beberapa golongan, aku puak syiah engkau puak sunnah, aku puak ali engkau puak muawiyah, aku puak kurdis, engkau puak apa pulak? dan apa kurangnya di tanah melayu ini, aku bangsa banjar, engkau bangsa jawa, aku orang kelantan engkau orang kuala lumpur...dan seterusnya begitulah.

kita berada dalam satu wilayah yang sempit. kita tidak memandang dalam dimensi yang lebih luas. kita hanya memandang hanya satu kepentingan, tetapi kita tidak memandang dalam konteks kepentingan yang lebih meluas yang membawa lebih banyak kemaslahatan.

umat Islam zaman mutakhir ini adalah umat yang paling hina, ya... memang benar Islam pernah berada di puncak dan kita pernah jatuh terduduk di bawah, namun kita tidak pernah menjadi umat yang sehina seperti sekarang ini. umat islam zaman mutakhir ini sudah boleh disembelih seperti kita menyembelih binatang sembelihan. cuba lihat kes negara jiran kita di selatan Thailand, mereka juga serumpun dan seagama dengan kita tetapi mereka diperlakukan seperti tiada nilai kemanusiaan, sedangkan perbuatan kejam yang diperlakukan kepada mereka hanya layak diperlakukan ke atas binatang, sedangkan dalam Islam sendiri Islam juga menggariskan peraturan dan adab tertentu untuk diperlakukan ke atas binatang.

noirkudus membaca satu buku yang ditulis oleh seorang wartawan muslim indonesia, yang merupakan wartawan Harian terbit jakarta iaitu Lukman hakim gayo. buku yang ditulis beliau pada tahun 1992 itu bertajuk "Saksi Mata kekejaman Perang Salib Bosnia Herzegovina" seorang wartawan muslim yang tinggal selama 20 hari di bosnia herzegovina untuk melihat sendiri dari dekat penderitaan kaum muslimin di sana. bacalah buku tersebut, mungkin ada sedikit penyesalan dan keinsafan, walaupun tahun 1992 tulisannya, namun sejarah perang paling hina itu tetap mempunyai tempatnya di dalam sejarah.

dan yang lebih menarik, di muka surat belakang buku beliau diselitkan sebuah puisi yang ditulis oleh TAUFIQ ISMAIL. wahai sahabatku dari Indonesia, siapa yang tidak kenal dengan TAUFIQ ISMAIL ini. noirkudus daripada malaysia juga amat mengkagumi tokoh indonesia ini yang bernama TAUFIQ ISMAIL. seorang sasterawan Indonesia yang memang layak meraih gelar tokoh sasterawan negara Indonesia dan sememangnya layak diberi anugerah doktor honoris causa daripada universitas Negeri Yogyakarta. bagi rakyat Indonesia yang tidak mengenali Taufiq Ismail, samalah seperti rakyat malaysia yang tidak mengenali sasterawan Usman Awang mahupun Tan Sri A Samad Said.

di dalam puisinya yang ditulis pada tahun 1992 itu sangat menyentuh hati apabila dibandingkan kehidupan rakyat Indonesia dengan penderitaan rakyat Bosnia Herzegovina pada tahun itu. puisi yang bertajuk "PADA SAAT" yang ditulis beliau :

Pada saat tiang-tiang elektrik larut malam di tepi jalan
diketuki dan kita mulai sahur dengan mata terkantuk-kantuk mengepung meja
20,000 kereta kebal dan pesawat tempur serbia menderu menyapu Bosnia Herzegovina

(kalendar menunjukkan muka surat April 1992)
Pada saat kita merayakan ulang tahun kemerdekaan
menjelang musim hujan dengan tenang dan aman,
Lapan puluh peratus negeri Bosnia Herzegovina telah hancur
80,000 orang dibantai, 30,000 ditangkapi, sebahagian masuk ke tempat tahanan, tapi banyak tak jelas nasib namanya.

(kalender menunjuk Ogos 1992)
Pada saat nenek bercanda dengan cucunya, isteri-isteri di pasar
berbelanja sayur untuk gado-gado dan anak-anak perempuan kita
melompat-lompat main tali, senang dan tertawa-tawa,
50,000 muslimah bosnia diperkosa tentera serbia, 500 hamil, mereka tertunduk pilu dan menangis tersedu-sedu.

Pada saat anak-anak Indonesia main petak-umpet dan berlarian di perkarangan sekolah dengan gembira, baju seragam mereka basah kerana keringat panas,
Ribuan anak-anak Bosnia dipotongi tangan dan kaki, hidup tanpa ibu tanpa bapak, yang telah dibunuhi orang-orang serbia.
Pada saat kita semua negeri, bila saja meletakkan kening ke sajadah dengan tenteram di bawah lingkaran kubah,
400 masjid Bosnia telah habis dihujani bom dan 500 lainnya rosak berat, tak dapat digunakan lagi.

Pada saat kita enak-enak menonton pertandingan bola atau mengamati acara televisyen sambil mengunyah makanan kecil yang secara gizi tak bernilai penting,
Berpuluh ribu saudara kita di Bosnia, bentuk mereka seperti kerangka berlapis kulit, mata mereka redup dan sayu, berdiri goyah atau mencangkung kelaparan di belakang pagar kawat berduri di tempat tahanan, buatan serbia yang serupa meniru Nazi.

Pada saat bumi bosnia telah becek kerana darah, udara pengap asap mesiu, rumah-rumah dibakari serta dihancurkan di desa dan kota, 2 juta pelarian terusir dan terlunta-lunta, diancam cuaca musim sangat sejuknya.

Kita di indonesia sibuk mencari peta Eropah, di mana gerangan itu Bosnia, Wah...ya.. ada di sana negeri orang-orang yang bertuhan satu sahaja, lalu kita hentikan pertengkaran di dalam rumah, dan sebagai ganti mengirim badan sebagai jihad kita bergegas menghitung titipan, sumbangan kita dalam beberapa rupiah.

saudara-saudara kami di Bosnia Herzegovina, maafkan kami yang memang dalam banyak hal selalu terlambat, tangan kami serasa begitu terikat, tapi ketahuilah bahawa deritamu adalah derita kami jua, pedih nyerimu jelas pedih kami jua.

Rabbana, ampuni kejahilan informasi dan kelambatan gerak kami,
ampuni kami yang lalai memanjatkan qunut nazilah tak henti-henti dalam keadaan perang begini, dan pada hari-hari ini mohon kurniakan pada kami kecergasan masyarakat Makkah dan Madinah dahulu zaman Rasulullah. Amin


Ya...memang benar, situasi ini berbeza antara dua negara. kita boleh bekerja, kita boleh beribadah. kerja kita tanpa gangguan, ibadah kita boleh sempurna. puasa kita aman, puasa mereka dalam bedilan dan kesengsaraan. kita boleh berhari raya dengan gembira, mereka berhari raya dengan air mata. kita boleh ziarah menziarahi, mereka pula diziarahi secara percuma puluhan ribu kereta kebal, pesawat tempur, panahan peluru dan sebagainya. ini tamsilan dua negara, satu agama. jika melihat peristiwa dalam negara Indonesia sendiri pun sudah cukup memadai, tanggal 1 syawal 1419 Hijrah bersamaan 19 Januari 1999, masih ingat tragedi AMBON BERDARAH, di mana di saat umat Islam Ambon ingin menyambut hari raya pertama, mereka telah diserang oleh golongan musuh Islam golongan kafir. umat Islam Ambon bermandi darah akibat dihujani panahan api, panah beracun, pedang, senapang, bom, sehinggalah senjata paling moden...

rupa-rupanya Tragedi Bosnia yang berlaku nun jauh di sana berulang di negeri yang paling dekat dengan kita iaitu di Ambon Indonesia. noirkudus sempat menonton CD yang dihantar di Malaysia, bagaimana noirkudus melihat rumah-rumah dibakar, kompleks masjid Raya al-fatah juga hampir hangus dibakar, umat Islam di dalamnya ramai yang rentung mati berpelukan, mereka dikebumikan di dalam satu liang lahad bersebelahan masjid. malah tragedi penyembelihan di bosnia juga berlaku di Ambon, ibu-ibu hamil dibelah perut mereka lalu anak itu dilambung dan dicincang dengan hancur dengan mata pedang mereka, kemudian ada ibu hamil dibelah perut mereka lalu dimasukkan anak kucing ke dalam perut kemudian dijahit kembali, mereka diperkosa tanpa kerelaan dan sebagainya. di mana 200 juta rakyat Indonesia?? jika kesemua rakyat Indonesia berjuang membela mereka bukankah musuh islam di Ambon boleh dihancur lumatkan?

kita juga bisa menyambut hari ulang tahun kemerdekaan apabila sampainya tarikh keramat yang ditunggu-tunggu... hari keramat kemerdekaan indonesia ialah pada tanggal 17 Ogos 1945 apabila Indonesia menyambut kemerdekaan daripada cengkaman penjajahan belanda, walaupun sepanjang tempoh 1945-1950 bukanlah lagi merupakan kemerdekaan mutlak Indonesia kerana masih ada lagi campur tangan tentera belanda. di malaysia pula tarikh keramat bagi ulang tahun kemerdekaan ialah 31 Ogos 1957, apabila British melepaskan Malaya ini di bawah pemerintahan sendiri.

Ya...di saat kita menyambut kemerdekaan, ada juga yang belum merdeka akibat ancaman dan pencerobohan pihak musuh ke atas negara mereka. akan tetapi kebanyakan mereka ialah negara Islam bukan?? Bosnia mungkin sudah merdeka sekarang, namun negara mereka sudah kecil akibat dipecahkan kepada serbia. Chechnya sehingga sekarang masih lagi dibelenggu akibat pencerobohan tentera russia begitu juga Palestin yang diperkosa tentera yahudi laknatullah dan sebagainya. kita fikir kita sudah merdeka sepenuhnya, sedangkan kita ini dijajah minda oleh penjajah sebelum kita. mereka menguasai minda kita. jiwa kita sudah merdeka tapi minda kita sempit,

TAUFIQ ISMAIL ketika menulis puisi di atas, sangat jauh jiwanya mengembara sehingga ke Bosnia Herzegovina dalam menbandingkan suasana negaranya. barangkali banyak lagi puisi-puisi beliau yang belum noirkudus temui yang tentunya lebih jauh lagi pengembaraannya dalam meluahkan isi hatinya. memang benar, sekarang ini bukannya masa untuk berkonfrontasi? bukan masa untuk bergaduh sesama sendiri, bukan masa untuk menghantar kelengkapan perang bagi berperang sesama sendiri. alangkah bagusnya jika semua rakyat Malaysia dan Indonesia mempunyai jiwa seperti TAUFIQ ISMAIL ini.

slogan "Ganyang Malaysia Ganyang" dan "Go to Hell Malaysia" yang bermaksud pergilah ke neraka oleh beberapa pemuda Indonesia sangat keterlaluan dari segi emosi. ya...kita boleh memilih untuk konfrontasi, reformasi, demonstrasi, mahupun diplomasi. tapi tindakan beberapa pemuda Indonesia dan juga media indonesia sudah jauh daripada diplomasi. siapakah yang mahu dihantar ke neraka? Go To hell ini kata-kata lazim bagi orang barat, tapi tidak lazim bagi orang Islam. Islam itu maknanya "sejahtera". kita berjumpa sesama Islam kita bagi ucapan "as-salamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh" yang bermaksud "selamat sejahtera ke atas kamu dan dirahmati allah serta diberkatiNya" ucapan Salam ini merentasi sempadan negara, tidak kira bangsa, warna kulit asalkan sama-sama berdiri atas satu kalimah Islam "La ilaha illallah Muhammad Rasulullah"... "tiada tuhan melainkan Allah Muhammad itu pesuruh Allah"... jadi tidaklah layak digunakan kata-kata kesat ini "pergilah ke neraka" dan juga seangkatan dengannya, kerana kata-kata yang lebih layak untuk sesama Islam "marilah bersama-sama menuju syurga Allah kerana kita sesama Islam"...bukankah begitu??

"Diplomasi" mungkin satu istilah yang sudah tidak dipercayai lagi oleh rakyat Indonesia mahupun pemimpin Indonesia... kerana Trauma kehilangan 2 buah pulau yakni pulau ligitan dan sipadan benar-benar menghantui jiwa. memang benar, penyempadanan wilayah memberi kesan ketaksuban yang tinggi ke dalam hati setiap rakyat.

Istilah "DIPLOMASI TOTAL" pernah dinyatakan oleh seorang tokoh Indonesia iaitu Bapak Mohammad Hatta. Bung Hatta dalam pidatonya di Jakarta tanggal 15 Desember 1945 menyatakan:

"Diplomasi adalah muslihat yang bijaksana dengan perundingan untuk mencapai cita-cita bangsa. Diplomasi adalah tindakan politik internasional. Tapi nyatalah, untuk mencapai hasil yang sebaiknya dengan jalan diplomasi, perlu ada gerakan yang kuat dalam negeri yang menjadi sendi tindakan diplomasi itu. Jadinya tenaga perjuangan rakyat yang kuat perlu sekali untuk menyokong usaha diplomasi yang dijalankan pemerintah. Diplomasi yang tidak disokong oleh tenaga perjuangan yang kuat tidak akan berhasil"
diplomasi asas pendiri sebuah republik. ini kata Bung Hatta. namun asasnya perlu kuat bagi gerakan ini. untuk membina sebuah menara berkembar petronas misalnya, pembinaannya bukan sahaja memerlukan batu bata yang hanya perlu disusun sehingga menjadi ketinggian setinggi 88 tingkat, namun begitu ianya memerlukan pembinaan "sistem struktur" yang sangat baik bagi menampung bebannya yang setinggi 88 tingkat itu. pembinaan "sistem struktur" ini pula berbeza mengikut jenis bangunan yang akan dibina. "sistem struktur" bagi menara berkembar petronas dan "sistem struktur" bagi menara kuala Lumpur dan juga "sistem struktur" bagi rumah banglo dua tingkat tentunya berbeza, mengikut saiz lebar, tinggi dan berat. sedangkan World Trade Center (WTC) (Pusat Dagangan Dunia, di New York City) yang dikatakan bangunan paling kukuh di dunia juga boleh runtuh akibat pelanggaran dua buah kapal terbang penumpang

ICJ (international court Justice) sebagai sebuah mahkamah antarabangsa, bidang kuasanya terbatas hanya kepada kes yang dipersetujui oleh negara yang bersengketa untuk membenarkan mahkamah antarabangsa ini untuk membuat keputusan. jika sengketa tidak berlanjutan, dan kedua negara bersengketa bersetuju untuk menyelesaikan sesama sendiri maka tidak timbul perbalahan yang berlarutan akibat tidak berpuas hati terhadap keputusan yang dibuat oleh mahkamah keadilan internasional.

Sun Tzu dalam buku Seni berperangnya "sun Tzus Art of War" beliau menulis :
"Kirimlah diplomat-diplomat yang terbaik ke tengah konflik, ,jika itu tidak menghasilkan hal yang memuaskan. Serangan pertama harus ditujukan kepada apa yang musuh perkirakan tidak akan terjangkau oleh kita."
sun tzu yang terkenal inipun melalui buku seni perangnya, menyatakan bahawa keputusan untuk melancarkan peperangan bukan pilihan utama yang mutlak

ada juga warga indonesia yang mengatakan bahawa : "Malaysia sangat jahat. malaysia sebuah negara kaya sanggup mencuri pulau, sedangkan kami indonesia sebuah negara yang miskin tidak pernah bisa untuk mencuri walau sebuah pulau. malaysia terlebih jahat, bukan setakat sudah mencuri dua biji pulau, malah mahu merampas satu lagi pulau ambalat yang sudah memang terkenal kaya dengan minyak. malaysia sudah kaya tapi mahu lebih terus kaya"

di sini, mungkin agak relevan jika kita memakai kaedah "reasonable man test" atau "reasonable man thinking" di dalam bahawa melayunya bermaksud, "ujian pemikiran manusia waras" (biasalah jika diterjemah bahasanya kurang sedap didengar)

memanglah sangat difahami jika mengikut perkiraan kewarasan akal bahawa, rakyat negara mana yang tidak melatah akibat tanah negara tumpah darah dicuri oleh negara lain. inilah akibat adanya perasaan "cintakan negara"

seperti kata DONI HAN (yang menulis di ruangan komen post bertajuk "malaysia besar kepala?) :

Indonesia rasanya tidak "membesar-besarkan masalah". Sempadan Ambalat menjadi "harga mati" bukan karena minyaknya, tetapi "kedaulatannya". Jika semeter persegi tanah di belakang rumah kita diklaim tetangga, saya akan pertahankan bukan karena pohon pisang yang berdiri di atasnya, tapi tentu saja sebagaimana girik yang kita pegang, bagian yang disebut satu meter persegi itu, sah milik kita" (girik = geran tanah)

memang benar apa yang diperkatakan oleh DONI HAN (terima kasih atas komen anda, noirkudus sangat hargainya dan noirkudus sangat memahami sensitiviti anda).

"as a reasonable man" siapa yang tidak tahu tentang peraturan ini, "as a reasonable man thinkhing" memanglah isu kedaulatan merupakan "harga mati" tiada lagi tawar menawar. noirkudus juga sebagai seorang yang mengambil ilmu undang-undang sebagai jurusan, noirkudus juga arif tentang isu ini, sedangkan dari segi undang-undang, bukan setakat satu meter persegi tanah yang sudah sah lagi jelas menjadi milik seseorang boleh diklaim kedaulatannya, malah satu meter persegi orang menceroboh bahagian udara di atas bahagian tanahnya juga boleh diklaim menceroboh kedaulatannya. yes, I know about this rule.

tapi cuba lihat, imej sebuah negara Islam tercemar akibat perbuatan umatnya. jika baik umatnya, maka baiklah imej agamanya. Isu tanah ini sejak daripada zaman khalifah islam sudah banyak timbul terutama semasa zaman khalifah uthman ibnu Affan.

cuba lihat negara sebelah kita, singapura. pemimpin mereka yang bukan Islam boleh bergelak ketawa. ingat, isu seperti ini boleh mengakibatkan campurtangan pihak ketiga yang memang sukakan tercetusnya huru hara. jika perkara yang boleh diselesaikan melalui cara diplomasi, silap-silap haribulan, akibat dicucuk oleh Amerika, yahudi, nasrani, jalan peperangan yang amat kita takuti barangkali boleh menjadi kenyataan. lihat sahaja tragedi ambon, siapa di belakang yang merupakan dalang menumpahkan darah umat Islam di sana?? tragedi di Tak Bai di selatan Thailand...siapa di belakang thaksin? peristiwa pengeboman hotel marriot di bali...siapa dalang yang menghumban Abu Bakar Bachir ke dalam kancah politik indonesia? tragedi di Palestin, sudah terang lagi bersuluh siapa dalang... tidak percaya lagi?? krisis di timur tengah, Syria dan Lubnan.. siapa dalang yang mencetusnya? fikir-fikirkan...

musuh-musuh islam sentiasa memerhati kita. indonesia negara yang paling ramai penduduk islam. malaysia juga negara majoriti Islam. jika berperang memang sangat rugi bagi imej kedua negara juga Islam. Islam juga menggariskan supaya jalan damai diambil keutamaan bagi menyelesaikan sesuatu masalah. dalam al-quran Surah al-Hujurat, ayat 9 yang berbunyai : "Dan kalau ada dua golongan dari mereka yang beriman itu berperang hendaklah kamu damaikan antara keduanya!" di mana di dalam ayat ini Allah berfirman menggunakan ayat "Fa Ashlihu baina ahowaikum" damaikan antara keduanya. jadi, dalam isu pertindihan tuntutan terhadap wilayah ini, pasti ada jalan lain yang lebih "enak" berbanding dengan jalan peperangan. wahai orang yang beriman, berimanlah kamu dengan ayat 9 surah al-hujurat ini.

wahai sahabatku serumpun bangsa dan seagama daripada indonesia, usah beremosi dengan menunjuk-nunjuk perasaan yang kurang faedahnya. wahai sahabatku senegara, seagama dan sebangsa dari malaysia, usahlah mengutuk tindakan saudara kita di seberang sana kerana memang itu hasil tindakan emosi yang semulajadi lantaran kelemahan sifat manusia. kita juga barangkali tidak terlepas daripada melakukan kesilapan.

Wallahu A'lam

(Terima kasih kepada pembaca dari Indonesia atas sikap anda dan komen anda, tulisan ini noirkudus cuba sedaya upaya untuk publishkan dalam kesuntukan waktu lantaran kesibukan atas urusan rasmi sehingga 30/3/2005, namun begitu, masalah umat juga masalahku, apakan daya, jika ada keperluan lain noirkudus akan terus menulis)

salam damai dari malaysia, salam dua negara, salam satu benua, satu rumpun bangsa, satu agama. Al-Islam Ya'lu Wa La Yu'la Alaihi.

Comments: Post a Comment
| Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com Noirkudus dreamt at 11:18 PM