Image Hosted by ImageShack.us

Dengan Nama Allah

Image Hosted by ImageShack.us Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

intro

Segala tulisan yang terdapat di laman ini ditulis oleh noirkudus sendiri. ianya ditujukan kepada SEMUA GOLONGAN dengan harapan ianya mudah difahami. jadi, bagi para SARJANA mungkin akan menganggap tulisan noirkudus ini tidak mempunyai nilai ilmiah @ nilai keintelektualan yang tinggi, akan tetapi bagi golongan yang lain mungkin ada manfaatnya insyaAllah. apa yang disampaikan di laman ini adalah daripada hati sanubari noirkudus sendiri akibat jiwa ini yang selalu bergelora untuk diluahkan segalanya LiLLaHi Taala

HakCipta

Segala tulisan dalam laman ini hakmilik peribadi Mohd Khairul Anwar Ismail untuk laman noirkudus.blogspot.com. tindakan copy paste dari laman ini perlu dikreditkan atas nama Noirkudus.blogspot.com

Penulis

NOIRKUDUS
Image Hosted by ImageShack.us noirkudus@hotmail.com
noirkudus@yahoo.co.uk

(gambar Hiasan : Allama Muhammad Iqbal)
---

why noirkudus


NOIR(FRANCE) sebutan=Nua
KUDUS(ARABIC) sebutan=Kudus
N0IR+KUDUS = Nua Kudus

masa itu emas

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-0rang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (surah Al-Asr:1-3)

calendar

archives


Image Hosted by ImageShack.us
September 2004
October 2004
November 2004
December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
November 2005
December 2005
September 2006
May 2007

Posting Terbaru

pelawat


Kepada semua pengunjung yang mengunjungi laman ini, anda bolehlah MENANDATANGAN BUKU PELAWAT yang telah disediakan tanda kita pernah bertemu, semoga pertemuan pertama ini akan membuahkan pertemuan yang seterusnya.

View My Guestbook
Sign My Guestbook

blogs

::Adli Arifin::
::Akhifaizul::
::Bahtiar::
::Boybelantik::
::Hakim::
::Hilmimadani::
::Ibnuhazam::
::Jiwarasa::
::Kelambu::
::Loper::
::Mazli Bidu::
::Mba::
::Muhtarsuhaili::
::Nasa Natrah::
::Nordin::
::Pakdi::
::Paklang::
::SahalFikri::
::Sang Awana::
::Sis aflah::
::Syarief::
::Syarifah Salwa::
::TajamFikir::
::tokjanggut::
::tokrimau::
::umminida::
::Zaiman Mansor::
Untuk tambahkan link anda : ::CLICK HERE::

links

EMEL
::Hotmail::
::Yahoo mail::
---
ENJIN CARIAN
::Yahoo::
::Google::
---
BERITA MALAYSIA
::Utusan Malaysia::
::Berita Harian::
::Harian Metro::
::The Star::
::TheSun::
::NSTP::
::harakah::
::Sinchew::
::BERNAMA::
::free anwar::
::malaysiakini::
::Malaysia Today::
---
BERITA INDONESIA
::Jakarta Post::
::Jawa Post::
::Kompas::
::Hariansib::
::Achehnese::
::Achehkita::
::Detik::
::EraMuslim::
::Endonesia::
::Republika::
::Modus::
::Gatra::
::Hidayatullah::
::Sabili::
---
BERITA ANTARABANGSA
::Al-Ayyam::
::Economist::
::Arab News::
::Worldnews::
::Far Eastern::
::Muslim Media::
::KavkazCenter::
::alJazeera.com::
::Time Magazine::
::New York Times::
::Arab World News::
::The Times of India::
::The Jerusalem Post::
::alJazeera.net (english)::
::alJazeera.net (Arabic)::
::Albuquerque Journal::
::Guardian Unlimited::
::The Courier-Mail::
::Herald Tribune::
::Al-Quds Daily::
::Japan Times::
::Daily Mirror::
::China Daily::
::Startribune::
::BBC News::
::Asia Daily::
::Reuters::
::MSNBC::
::CNN::
::AFP::
::AP::
---
ISLAM
::Pusat Informasi Palestin::
::Islam The Modern Religion::
::Islamic Awareness::
::Islamic Awakening::
::The True Religion::
::Islamic Academy::
::Answering Islam::
::Light of Life::
::Qur'anic Studies::
::Islam Online::
::al-ahkam.net::
::Load-Islam::
::Islamway::
::Raudhah::
::MyQuran::
::artislamic::
::alajeeb.com::
::Ummah.com::
::ISNET::
::JIHAD::
---
NGO/Institusi
::ABIM::
::MISG-ABIM::
::PKPIM::
::PUM::
::JIM::
::JUST::
::SISMA::
---
LAIN-LAIN
::Merriam-Webster Dictionary::
::Wikipedia Encyclopedia::
::GengJurnal::
::Shitokai::

solat time

search in the holy qur'an

Search in the Holy Quran
Search keyword:
in

search in the hadith

Search in the Hadith
Search keyword:
in

Tell me about...


Answers, not links

Mencari di Google

Mencari di Laman ini

SEARCH THIS SITE
OR
THE WEB
powered by FreeFind

Site search Web search

hit counter


VISITORS SINCE
21 SEPTEMBER 2004
free hit counter
online

tell a friend

Free Tell A Friend from Bravenet.com Free Tell A Friend from Bravenet.com

Copyrights

(C) Copyright Reserved
(C) Hakcipta terpelihara
noirkudus 2004-2005

Tuesday, April 05, 2005

Khaliq dan Makhluk (Part 2)

KHALIQ DAN MAKHLUK (BAHAGIAN 2)

sekitar bulan Desember lepas noirkudus sudah membincangkan tentang "perbezaan antara khaliq dan makhluq". siapa khaliq dan siapa pula makhluq. kedua-duanya daripada perkataan Arab dan sudah dimelayukan istilah tersebut. Khaliq bermaksud "pencipta" manakala makhluk pula bermaksud "yang dicipta"

Image Hosted by ImageShack.us
KENALI TOKOH
BADI'UZZAMAN SA'ID AL-NURSI

di sini noirkudus berkenan untuk memperturunkan satu kisah yang diceritakan oleh SAID BEDIUZZAMAN AL-NURSI, seorang ulama' silam kelahiran Turki, di mana kisah ini telah dirakamkan oleh seorang lagi Ulama' tersohor Ikhwan al-Muslimin iaitu SAID HAWWA di dalam kitab beliau ALLAH JALLA JALALUH. (rujuk kitab beliau yang sudah di-alih bahasa ke dalam bahasa Indonesia, keluaran pustaka Nasional Pte Ltd Singapura, tahun 1988, muka 236-238)

Image Hosted by ImageShack.us
gambar hiasan
Roman Amphitheatre (panggung teater Rom)

Di sebuah kawasan pedalaman padang pasir, terdapat satu bangunan yang indah dan menarik, yang dihiasi dengan gambar mirip bordir paling artistik dan ukiran yang halus dan menarik. secara kebetulan bertemulah dengan orang Badwi yang liar yang memasuki pintu gerbang, dan orang Badwi itu belum pernah melihat seumur hidupnya pintu gerbang seperti itu selain pintu khemahnya.

Lalu ia memperhatikan dengan penuh perhatian tentang keunggulan buatannya, ukiran dan kenyataan kesempurnaannya tanpa cacat. kemudian BAdwi itu berkata kepada dirinya sendiri, tidak ada di seluruh padang pasir orang yang mampu membangun gedung seperti ini, kerana itu tentu arkiteknya berada di pelataran tengah bangunan sendirian. Lantas ia bergegas memperhatikan dan memeriksa ruangan-ruangan di sekitarnya, tetapi ia tidak melihat sesiapapun, hanya secara kebetulan ia menemukan beberapa kertas. Di dalamnya termuat peta disain (blue print) gedung, material-material yang dipergunakan dan uraian-uraian secara mendetail tentang arsitekturnya. Maka badwi itu berfikir sebentar, sungguh bahawa lembaran-lembaran kertas ini tidak punya tangan dan mata, menilik keadaannya bukan kertas-kertas itu yang telah membangun gedung ini.

Tidak lama setelah ia kembali ke tempat semula dan mencuba memecahkan rahsia dengan lembaran-lembaran kertas tersebut seraya berkata : adakah kertas-kertas ini memiliki cara untuk menganalisa tentang rumus-rumus tentang mendirikan bangunannya dan teknik pelaksanaannya. Jika begitu, maka bukanlah alat perlengkapan lainnya yang menjadi pembuat dan arsiteknya.

Demikianlah akal orang Badwi liar itu belum mampu memecahkan rahasia bangunan yang menakjubkannya itu, kecuali secara lugu menurut alamiah ia sampai kepada bangunan yang megah ini, maka ia menjadi hairan ketika melihatnya, yang belum pernah ia temukan di lingkungannya, kerana akalnya pendek tentang bangunan seperti itu. dia memperhatikan semua ruangan dan sudut-sudutnya, maka sekonyong-konyong ia menemukan di atas papan tulis (atau batu tulis) yang berisi tulisan tentang ketentuan fitri ketuhanan dan kaedah-kaedah ciptaannya yang indah - faktor-faktor kekeliruan tentang teori alamiah - maka menjadi jelaslah baginya tentang tabiat alam itu. Lalu berbicara pada dirinya sendiri - dan dia dalam keadaan tidak sadar sama sekali - tak boleh tidak bahawa papan ini dengan daftar rumusan-rumusannya inilah yang menciptakan dan membuat gedung ini.

untuk itu kami berkata : Wahai orang mabuk bodoh! Angkatlah tinggi-tinggi kepalamu dari kancah (paham) alamiah! lihatlah ke belakangmu, kepada pembuat alam semesta. sesungguhnya yang membuat gedung ini dan meletakkan di depan dua matamu, di dekatmu, rumus-rumus pembikinannya, dan peraturan ciptaannya, tidak lain hanyalah pencipta yang azali, tuhan semesta alam yang maha perkasa, bukan alamiah yang anda pertahankan teorinya secara dungu. tabiat alami itu hanyalah buatan semata-mata, bukan pembuat, bukan pencipta! tabiat alami itu hanyalah lukisan dan ukiran, bukan pelukis dan seniman ukir. tabiat alamiah itu hanyalah hukum, bukan hakim, syariat bukan yang membuat syariat, hanya makhluk bukan khalik, hanya sekadar hasil pelaksanaan bukan pelaksana, hanya sekadar permunculan bukan yang memunculkan.
agak mudah difahami analogi ini. satu riwayat tentang kebodohan seorang Badwi untuk menemukan siapakah pencipta sebuah bangunan yang sangat indah dan menarik yang terletak di tengah-tengah padang pasir, sedangkan si badwi ini belum pernah melihat satu ciptaan yang indah seumpama ini.

Secara logik, apakah ianya tercipta dengan sendiri? apakah tidak ada pencipta? persoalan ini yang kerap diperbincangkan mungkin sejak manusia zaman awal lagi.

orang barat sejak dari dulu lagi berfahaman bahawa segala benda di dunia ini terjadi dengan sendirinya. tiada pencipta, tiada tujuan penciptaan, sehingga manusia ini mereka juga kata tercipta secara kebetulan, tiada matlamat penciptaan, bila mati manusia maka maka berakhir juga kehidupan, tiada hari akhirat, tiada hisab, tiada syurga dan neraka dan sebagainya.

itulah dalam akhir kisah di atas, Said al-Nursi mengatakan "Wahai orang mabuk bodoh, angkatlah tinggi-tinggi kepalamu dari faham alamiah" menunjukkan bahawa begitu bodoh sekali orang badwi ini, kerana mempercayai rumusan-rumusan yang ditemuinya itulah pencipta bangunan indah yang ditemuinya itu.

inilah dalam istilah barat dipanggil "COINCIDENCE", atau dipanggil "Coincidence theory".

kita ambil contoh kisah penciptaan bumi. Barat mengatakan bahawa "this universe coming into existence by coincidence"

sedangkan al-Qur'an sendiri sudah jelas mengatakan bahawa

Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak (untuk menciptakan) sesuatu, maka (cukuplah) Dia hanya mengatakan kepadanya: 'Kun fa yakun' 'Jadilah!' Lalu jadilah ia" (al-baqarah ayat 117)

Dan Kami tidak menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada antara keduanya tanpa hikmah. Yang demikian itu adalah anggapan orang-orang kafir, maka celakalah orang-orang kafir itu karena mereka akan masuk neraka (surah sad ayat 27)

Dia Pencipta langit dan bumi. Bagaimana Dia mempunyai anak padahal Dia tidak mempunyai isteri. Dia menciptakan segala sesuatu, dan Dia mengetahui segala sesuatu (surah al-An'am ayat 101)

alam itu bukanlah ada dengan sendirinya. ada "khaliq" iaitu penciptanya Allah azza wajalla.

Image Hosted by ImageShack.us
THE BIG BANG THEORY

berkenaan terjadinya cakerawala ini, Allah juga telah berfirman dalam al-quran :

Dan apakah orang-orang yang kafir tidak mengetahui bahwasanya langit dan bumi itu keduanya dahulu adalah suatu yang padu, kemudian Kami pisahkan antara keduanya. Dan dari air Kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakah mereka tiada juga beriman?" (surah al-anbiya' ayat 30)

inilah yang dikatakan "the big bang theory" yang bermaksud teori ledakan besar yang membuktikan bahawa alam jagat ini tercipta daripada satu atom yang padu kemudian ianya meledak sehinggalah membentuk seluruh alam semesta termasuklah langit dan bumi. Ini Allah yang berfirman. apakah kita tidak beriman dengan firman Allah??

Afala Tatazakkarun, Afala Ta'qilun, Afala Tatadabbarun, Afala Tubsirun... Apakah manusia tidak berfikir? Apakah manusia tidak melihat? semua ini merupakan satu persoalan supaya manusia ini memerhatikan kekuasaan Allah dan memikirkannya.

Usah jadi seperti orang badwi dalam kisah di atas, jadilah seorang yang mampu berfikir, kerana Allah kurniakan akal kepada manusia supaya manusia berfikir.

Wallahu A'lam

Comments: Post a Comment
| Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com Noirkudus dreamt at 8:17 AM