Image Hosted by ImageShack.us

Dengan Nama Allah

Image Hosted by ImageShack.us Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

intro

Segala tulisan yang terdapat di laman ini ditulis oleh noirkudus sendiri. ianya ditujukan kepada SEMUA GOLONGAN dengan harapan ianya mudah difahami. jadi, bagi para SARJANA mungkin akan menganggap tulisan noirkudus ini tidak mempunyai nilai ilmiah @ nilai keintelektualan yang tinggi, akan tetapi bagi golongan yang lain mungkin ada manfaatnya insyaAllah. apa yang disampaikan di laman ini adalah daripada hati sanubari noirkudus sendiri akibat jiwa ini yang selalu bergelora untuk diluahkan segalanya LiLLaHi Taala

HakCipta

Segala tulisan dalam laman ini hakmilik peribadi Mohd Khairul Anwar Ismail untuk laman noirkudus.blogspot.com. tindakan copy paste dari laman ini perlu dikreditkan atas nama Noirkudus.blogspot.com

Penulis

NOIRKUDUS
Image Hosted by ImageShack.us noirkudus@hotmail.com
noirkudus@yahoo.co.uk

(gambar Hiasan : Allama Muhammad Iqbal)
---

why noirkudus


NOIR(FRANCE) sebutan=Nua
KUDUS(ARABIC) sebutan=Kudus
N0IR+KUDUS = Nua Kudus

masa itu emas

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-0rang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. (surah Al-Asr:1-3)

calendar

archives


Image Hosted by ImageShack.us
September 2004
October 2004
November 2004
December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
November 2005
December 2005
September 2006
May 2007

Posting Terbaru

pelawat


Kepada semua pengunjung yang mengunjungi laman ini, anda bolehlah MENANDATANGAN BUKU PELAWAT yang telah disediakan tanda kita pernah bertemu, semoga pertemuan pertama ini akan membuahkan pertemuan yang seterusnya.

View My Guestbook
Sign My Guestbook

blogs

::Adli Arifin::
::Akhifaizul::
::Bahtiar::
::Boybelantik::
::Hakim::
::Hilmimadani::
::Ibnuhazam::
::Jiwarasa::
::Kelambu::
::Loper::
::Mazli Bidu::
::Mba::
::Muhtarsuhaili::
::Nasa Natrah::
::Nordin::
::Pakdi::
::Paklang::
::SahalFikri::
::Sang Awana::
::Sis aflah::
::Syarief::
::Syarifah Salwa::
::TajamFikir::
::tokjanggut::
::tokrimau::
::umminida::
::Zaiman Mansor::
Untuk tambahkan link anda : ::CLICK HERE::

links

EMEL
::Hotmail::
::Yahoo mail::
---
ENJIN CARIAN
::Yahoo::
::Google::
---
BERITA MALAYSIA
::Utusan Malaysia::
::Berita Harian::
::Harian Metro::
::The Star::
::TheSun::
::NSTP::
::harakah::
::Sinchew::
::BERNAMA::
::free anwar::
::malaysiakini::
::Malaysia Today::
---
BERITA INDONESIA
::Jakarta Post::
::Jawa Post::
::Kompas::
::Hariansib::
::Achehnese::
::Achehkita::
::Detik::
::EraMuslim::
::Endonesia::
::Republika::
::Modus::
::Gatra::
::Hidayatullah::
::Sabili::
---
BERITA ANTARABANGSA
::Al-Ayyam::
::Economist::
::Arab News::
::Worldnews::
::Far Eastern::
::Muslim Media::
::KavkazCenter::
::alJazeera.com::
::Time Magazine::
::New York Times::
::Arab World News::
::The Times of India::
::The Jerusalem Post::
::alJazeera.net (english)::
::alJazeera.net (Arabic)::
::Albuquerque Journal::
::Guardian Unlimited::
::The Courier-Mail::
::Herald Tribune::
::Al-Quds Daily::
::Japan Times::
::Daily Mirror::
::China Daily::
::Startribune::
::BBC News::
::Asia Daily::
::Reuters::
::MSNBC::
::CNN::
::AFP::
::AP::
---
ISLAM
::Pusat Informasi Palestin::
::Islam The Modern Religion::
::Islamic Awareness::
::Islamic Awakening::
::The True Religion::
::Islamic Academy::
::Answering Islam::
::Light of Life::
::Qur'anic Studies::
::Islam Online::
::al-ahkam.net::
::Load-Islam::
::Islamway::
::Raudhah::
::MyQuran::
::artislamic::
::alajeeb.com::
::Ummah.com::
::ISNET::
::JIHAD::
---
NGO/Institusi
::ABIM::
::MISG-ABIM::
::PKPIM::
::PUM::
::JIM::
::JUST::
::SISMA::
---
LAIN-LAIN
::Merriam-Webster Dictionary::
::Wikipedia Encyclopedia::
::GengJurnal::
::Shitokai::

solat time

search in the holy qur'an

Search in the Holy Quran
Search keyword:
in

search in the hadith

Search in the Hadith
Search keyword:
in

Tell me about...


Answers, not links

Mencari di Google

Mencari di Laman ini

SEARCH THIS SITE
OR
THE WEB
powered by FreeFind

Site search Web search

hit counter


VISITORS SINCE
21 SEPTEMBER 2004
free hit counter
online

tell a friend

Free Tell A Friend from Bravenet.com Free Tell A Friend from Bravenet.com

Copyrights

(C) Copyright Reserved
(C) Hakcipta terpelihara
noirkudus 2004-2005

Friday, September 08, 2006

Salam Merdeka : Di Mana Masa Depan Islam?

SALAM MERDEKA : DI MANA MASA DEPAN ISLAM?

Dengan Nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani yang telah menciptakan sekalian alam, dan keranaNya juga kita masih lagi diberi peluang oleh Allah untuk bernafas di muka bumi ini untuk menikmati dua nikmat terbesar iaitu nikmat Islam dan nikmat Iman.

Setelah lama menyepi tanpa meng"update" blog disebabkan kesibukan duniawi dan komitmen-komitmen lain, maka di kesempatan ini diambil untuk menulis sedikit sebanyak apa yang telah lama hendak dicoretkan.

Rupa-rupanya pengunjung di blog ini masih tidak putus-putus dan masih ada pembaca setia, ruangan guestbook ataupun buku tetamu masih lagi terisi walaupun setahun blog ini tidak aktif , dan emel masih lagi terisi dengan ada antara pembaca yang bertanya soalan, memberi harapan, cadangan dan sebagainya, dan ada juga yang ingin berkenalan, terharu hati ini kerana hal ini sedangkan tuan punya blog tidak datang menjenguk rumahnya yang kemungkinan sudahpun ditumbuhi lalang.
Akhir-akhir ini banyak perkara yang berlaku yang amat menyedihkan, terutama sekali melibatkan umat Islam. Orang Islam di serata pelusuk dunia terus ditindas tanpa ada sedikit tanda yang menunjukkan penindasan Barat dan Yahudi akan reda. Benar firman Allah di dalam al-Quran dalam surah al-Baqarah yang mengatakan bahawa Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan redha sehingga kamu mengikuti agama mereka. Justeru apa yang berlaku di dunia Islam hari ini bukanlah perkara yang menghairankan kerana sifat orang Yahudi dan Nasrani memang membenci Islam sejak zaman Nabi Muhammad lagi.

Itu hal yang sudah jelas dan pasti yang telah dijelaskan oleh Allah dalam al-Quran. Akan tetapi apa yang masih belum jelas dan membingungkan kita ialah perangai umat Islam sendiri yang bukan sahaja tidak mengambil iktibar dan teladan daripada peistiwa yang berlaku tersebut, malah kita tetap melalui hari-hari mendatang seperti tiada apa-apa yang berlaku, tidak sensitif terhadap penderitaan saudara-saudara kita, malah ada antara kita yang berpesta-pesta, bersuka ria dan sebagainya.

Usah berfikir jauh, lihat ajalah sambutan hari kemerdekaan Negara kita yang ke 49 baru-baru ini. Bagi yang tidak pergi menyambutnya sama ada di Dataran Merdeka, KLCC mahupun di Jalan Bukit Bintang, tentu amat terkejut apabila melihat pendedahan yang dilakukan oleh skuad Edisi Siasat NTV7 seminggu selepas itu. Apa tidaknya, kebanyakan mereka ialah para remaja dan orang-orang muda yang tidak tahu apa itu erti kemerdekaan. Bukan setakat itu, mereka juga menonjolkan perkara-perkara yang bertentangan dengan etika bangsa dan agama. Cuba bayangkan bagaimanakan masa depan Islam jika inilah produk yang terhasil?

Sepatutnya pada malam seperti itu diadakan pengisian-pengisian yang bermanfaat yang tidak menjurus kepada perkara-perkara yang boleh menyebabkan semakin runtuh akhlak umat ini. Cuba bayangkan di saat saudara seagama kita tidak dapat tidur lena kerana bedilan-bedilan peluru berpandu menembusi ruang udara mereka, kita di sini bersuka ria melupakan dunia ini buat sementara malah ada yang melampaui batas seperti orang yang tiada agama.

Ingat, rasulullah pernah berkata "Man La Yahtam bi amril Muslimin fa laisa minhum" bermaksud "Barangsiapa yang tidak mengmbil berat dengan urusan kaum muslimin maka kamu bukanlah daripada kalangan mereka"

Jadi, fikir-fikirkanlah di mana status kita? Apakah kita masih tergolong dalam golongan orang-orang Islam? Jika Ya, maka setiap urusan orang-orang Islam adalah urusan kita juga, bagaimana caranya? Jika tidak mampu berjihad dengan senjata sekalipun kita tetap punyai senjata lain yang lebih ampuh iaitu doa, bukan berpesta-pesta tak tentu hala. Masih ingat tentang peristiwa yang pernah menggegar media di seluruh dunia? Iaitu peristiwa di mana George W Bush, presiden Amerika Syarikat tercekik dengan hanya sekeping biskut. Mungkin anda tergelak mendengar peristiwa ini dan tak kurang juga menganggapnya sebagai bahan lawak jenaka, tapi siapa tahu mungkin itu juga sebenarnya adalah sebahagian daripada doa orang-orang Islam yang Ikhlas hati mereka. Lihat juga bagaimana tentera Israel pernah menzahirkan rasa takut mereka ketika bertempur dengan tentera Hizbullah, di mana kata mereka menentang Hizbullah persis menentang hantu. Lawak bukan? Namun siapa tahu itu juga sebenarnya adalah berkat doa orang-orang Islam seluruh dunia, di mana Allah menghantar para Malaikatnya untuk bertempur dengan tentera Yahudi, di mana Allah pernah melakukannya ketika perang Badar seperti yang diceritakan oleh Al-Quran di dalam surah ali-Imran.

Wallahu A'lam.
Moga ada manfaatnya

Comments: Post a Comment
| Weblog Commenting and Trackback by HaloScan.com Noirkudus dreamt at 5:57 PM